Školní ples 2023

Je příjemné vnímat, že se něco daří. Na přání žákovského parlamentu jsme měli po dlouhé době školní ples. Je to také součást učení? Můj názor je, přátelé, ano – obrovská.
Velmi ráda bych poděkovala všem, kteří nějakým způsobem byli součástí toho společného díla a podíleli se na přípravách a realizaci. A vlastně to tu chci tak trochu rozpitvat, abychom si uvědomili, že to byla velká příležitost k učení pro život – které je významnou součástí naší vzdělávací vize.

Co se žáci mohli naučit?

  • Že je potřeba mít nápad a být slyšet. Jednat s dospělými, kteří ples neměli v plánu, se vyplatí, když je nás skupina a jednáme včas.
  • Že nápad sám o sobě nestačí, je potřeba pro něj nadchnout a zorganizovat taky druhé, a i když nadšení by bylo dost, ne vždy je tu úplně ochota přijmout zodpovědnost za konkrétní práci.
  • Že uřídit a zorganizovat větší skupinu lidí je časově nákladné a přináší to i těžší chvilky…
  • Že výsledná příjemná atmosféra je záležitostí všech aktérů – a je dobré se podpořit navzájem.

Jsem ráda, že jsme si my dospělí neponechali veškeré otěže v rukou. Příležitost postarat se o fotokoutek, sladkosti v kavárně, obsluhovat hosty, kontrolovat vstupenky či prodávat lístky do tomboly tak dostali žáci a žákyně pod mírným vedením pedagogů. Ve výtvarné výchově probíhala tvorba výzdoby, v hodinách tělocviku (a také některých dalších) nácvik předtančení. Mnozí se dokonce rozhodli absolvovat taneční minikurz v době mimo vyučování.

Jsem velmi vděčná, že jsme my pedagogové přistoupili na návrh žáků tuto společnou akci uspořádat. (Ne vždy to jde.) Vnímala jsem souhru organizátorů, kapely a moderátora, radost a nadšení hostů. Někteří zaměstnanci školy ples podpořili viditelně – svou přítomností, službou, tancem, dokonce zpěvem; jiní spíše skrytě – komunikací a organizací lidí, přípravami akce i prostoru, věcnými dary, úklidem, nebo třeba úpravou rozvrhu tak, aby mohl probíhat nácvik vystoupení.  

Vážím si obrovsky té spolupráce dětí a dospělých. Bez dobrovolníků z řad žáků bychom ples určitě dokázali uspořádat také – ale byl by určitě jiný. Nebyl by nás všech. Děkuji.

Líba Daňhelková


Publikováno dne: 2. 6. 2023

Seznam článků