Školní jídelna

změna cen obědů od 1. 9. 2024

Od 1. 9. 2024 vzhledem k růstu nákladů a  udržení standardu poskytovaných služeb upravujeme ceny obědů následovně:

1. Kategorie  (7-10 let)           36 Kč (792 Kč za měsíc)

2. Kategorie  (11 – 14 let)      38 Kč (836 Kč za měsíc)

3. Kategorie  (15 a více let)  40 Kč (880 Kč za měsíc)

Platbu trvalým příkazem prosíme změnit od srpna 2024.

Děkujeme za pochopení.

DŮležité upozornění

POSLEDNÍ ZMĚNY ve stravování

 

 (odhlášky, přihlášky, změna menu)

 

LZE PROVÉST V ÚTERÝ 25.6. do 13:50 hod.

 

Důvod – kuchyně končí, je třeba naplánovat nákup potravin a jejich spotřebování před 2 měsíčním ukončením provozu

 

V pátek 28.6. budou obědy vydávány v době od 11:40 hod. do 13:00 hod.

jak vypadá jídlo ze školní jídelny

Rádi bychom vám přiblížili aspoň na fotografiích, jak vypadá jídlo, které si žáci mohou objednat ve školní jídelně. Fotogalerii budeme průběžně doplňovat. 

květnový jídelní deník - recenze dospělých strávníků

2. 5. menu 1 Hrášková polévka z mladého hrášku, čerstvé nasládlé chuti, tekutá konzistence s obsahem slupek z hrášku. Vepřová krkovice velmi libová, pečená, zelí hlávkové šťavnaté, příjemně dochucené, bramborový knedlík obvyklé chuti a konzistence.
Byla jsem velmi spokojená. L. Daňhelková

3. 5. menu 1 Gulášová polévka, kuřecí řízek v kukuřicné strouhance, brambory, kyselá okurka. Brambory byly dobře uvařené, chutné, maštěné máslem, řízek ochucený očekávaným způsobem. Polévka velmi lehce pikantní. Spolustolující žáci ze školní družiny hodnotili takto: Polévka chutnala polovině z nich, hlavní jídlo úplně všem. I já jsem byla s kvalitou pokrmu velmi spokojena. Menu 2 si dnes objednalo pouze 8 strávníků, tudíž nebylo dodáno. L. Daňhelková

6. 5. menu 1 Čočková polévka s pohankou, holandský  řízek se sýrem a vařené brambory. Polévka byla chutná, ovšem ne zcela do měkka uvařená čočka a pohanka. Část polévky jsem vrátila. Holandský řízek, podle vzhledu pečený v konvektomatu, mi dost chutnal, ale všimla jsem si, že někteří u stolu měli řízek s tmavší kůrčičkou. Brambory byly dobře uvařené, nenašla jsem žádnou tvrdší ani rozvařenou. L. Daňhelková

6. 5. menu 2 Rýžové nudle s kuřecím masem a zeleninou - jenom pozoruji, sama jsem si nudle nezvolila, ač je mám ráda - dobře vím, že kvalita rýžových nudlí klesá každou minutou po uvaření a naše jídlo se převáží. Vidím několik žáčků, kteří jsou smutní, protože by chtěli holandský řízek, jako jejich kamarádi. Trochu mě to mrzí - ale volbu "dvojky" neovlivním. Stálo by to za zamyšlení při objednávání obědů. L. Daňhelková

7. 5. menu 2 Asijská polévka s kuřecím masem, zeleninový salát s kuřecím masem a quinoou. Asijské Pho v restauraci samozřejmě chutná trochu jinak, ale přiznejme, že nejlevněji ho znám tak za 90 Kč. Takže teplý, velmi lehce pikantní zeleninový vývar s dobře uvařenou zeleninou a kousky kuřecího masa mne v chladném počasí potěšil a zahřál. Zeleninového salátu byla slušná porce, jen kuřecí maso jsme si asi (já i děti, kterých jsem se ptala v jídelně) představovali trochu jinak. Dostali jsme drobné kousky kuřecího v kašovitém obalu z naklíčených semen quinoy. Inu, člověk má poznat různé chutě, příště zvolím asi variantu bez quinoy. LD

7. 5. menu 1 Bramborový guláš jsem neochutnala, ale vícero kolegů ho označilo za chutný a správné hustoty, děti si chodily přidat. LD

9. 5. menu 2 Hovězí polévka s kapustou a rýží, Francouzské brambory, salát Coleslaw. Na dnešek jsem zvolila svoje oblíbené jídlo, čekala jsem do křupava zapečenou horní vrstvičku a chutné brambory pod ní, mám ráda i salát Coleslaw. Dočkala jsem se tlusté vrstvy vodou promáčených velmi do měkka uvařených brambor, s minimem vajíčka, cokoli pečeného na vrchu mi chybělo. Nutno uznat, že pokrm obsahoval i kousky uzeného masa, nebylo jich však mnoho. 
Ani polévka to tentokrát nezachránila, po chuti hovězího ve vývaru z kapusty nebylo ani památky, zato v něm bylo cosi rozvařeného (možná rýže) a spousta kapusty. Místo salátu Coleslaw byla podávána červená řepa z konzervy - ta byla dobrá. LD

9. 5. menu 1 Vepřové na žampionech, těstoviny. Neochutnávala jsem, ale všechny děti v jídelně, které jsem tam potkala, i kolegové u stolu hlásili, že jídlo bylo chutné, omáčka voňavá, kolínka akorát uvařená. Inu, je to asi otázka volby. LD

10. 5. menu 2 Polévka Cácorka, květákové placičky se sýrem, bramborová kaše. Cácorka mi vždycky chutná, to se člověk nesplete. Je to polévka se zelím, bramborami a trochou mléka. I dnes byla vyladěná - ovšem, někomu může ta nezvyklá kombinace působit problém. Květákové placičky se sýrem byly překvapivě velké a na porci D tři kusy. Nový pokrm, který mi připadal velmi chutný a voněl květákem, placičky nebyly zbytečně mastné a byly tak akorát dodělané. Bramborová kaše jak má být. LD

10. 5. menu 1 Drůbeží sekaná ve smetanové omáčce, houskový knedlík. Voňavý pokrm, který si vybraly kolegyně, příjemně měkké knedlíky a chutná omáčka v kombinaci s plátkem sekané. Vypadalo to lákavě.

13. 5. menu 1 Polévka z vaječné jíšky, rybí filé s lečem, brambory. Celkem chutná polévka měla spíše vodovou konzistenci s obsahem tužších nočků z vaječné jíšky a strouhané zeleniny. Očekávání některých z nás nenaplnila, uspokojila hlad, chuťové buňky úplně nenadchla. Rybí filé s lečem není má oblíbená kombinace, nicméně chuťově to byl pokrm vyhovující, s obsahem bílkoviny i zeleniny, brambory byly dobře uvařené. 

13. 5. menu 2 Brokolice, pepřová omáčka, bramborové krokety. Brokolici a pepřovou omáčku mám ráda, ovšem jelikož vím, že jídlo dovážíme a nemůžeme s tím nic udělat, bramborové krokety a vařenou brokolici nevolím. Krokety v ohřívači změknou a brokolice, i kdyby v době přípravy byla krásně křupavá, se prostě dovaří v páře. O obojím se přesvědčili kolegové, kteří chuť jídla chválili, ovšem konzistenci vylepšit v našich podmínkách nejde. Pepřová omáčka obsahuje kuličky pepře, což může někomu vyhovovat a jinému ne.  

14. 5. menu 1 Čočka s hlívou ústřičnou, vařená vejce. Neochutnávám, vidím půlená vejce na nejmenších porcích, žáci jídlo občas vrací, dospělí kombinaci hlívy a čočky vnímají jako suchou, chybí nám cibulka nebo okurka. LD

14. 5. menu 2 Hovězí s celestýnskými nudlemi, gnocchi s kuřecím masem a žampoiny, špenát. Velmi chutná hovězí polévka příjemně doplněná nudlemi. Gnocchi se zajímavou, ale vkusně vyváženou kombinací příloh, listový špenát obstojně dochucený. Zvolila jsem velmi dobře. LD 

15. 5. menu 1 Frankfurtská polévka, znojemská věpřová pečeně, rýže. V jemně ochucené polévce převažovaly brambory, nebylo tam zbytečně moc uzeniny. Trochu jsem si připepřila. Znojemská měla chuť po vepřovém i okurkách, rýže byla na můj vkus mírně měkčí, maso libové a dobře pečené. Byla jsem velmi spokojená. LD

15. 5. menu 2 Knedlíky ovocné s tvarohem obsahovaly na můj vkus velké množství kynutého těsta v poměru k ovocné dřeni, ovšem zásyp z tvarohu a cukru tento nedostatek krásně vykryl. Kdo je má rád, ten si asi pochutnal, protože u tohoto menu byly pouze ti nevyzvednuté obědy. Děti vypadaly nadmíru spokojeně. LD

16. 5. menu 1 Lečo zeleninové, brambory. Ačkoli lečo patří mezi má velmi oblíbená jídla, zvolila jsem dnes jinak. Kolegové u stolu, kteří měli lečo, však vypovídali o naprosté spokojenosti s chutí i konzistencí tohoto pokrmu. LD

16. 5. menu 2 Drůbková, kuře pečené na bramborách a zelenině. Drůbková polévka měla sytou chuť a obsahovala spoustu nudlí, zeleniny a drobně krájených drůběžích vnitřností. Kuře bylo na povrchu křupavé a velmi dobře ochucené, příloha neobsahovala příliš mnoho zeleniny, převažovaly na plátky krájené brambory - i tak byla velmi chutná. LD

17. 5. menu 1 Cibulová polévka, hovězí na česneku, špenát, bramborové knedlíky. Kdo má rád cibulovou polévku, ten si pochutnal. Druhému chodu nebylo co vytknout, maso měkoučké, špenát chuťově vyladěný, bramborové knedlíky jak mají být. Většině strávníků tento pokrm velmi chutnal. A já si ho bohužel nedala :-(. LC

17. 5. menu 2 Vepřový řízek smažený, bramborový salát letní. Vepřový řízek mě potěšil, nebyl vysušený a chutnal mi. Letní bramborový salát mi moc nechutnal, byly to vlastně studené brambory, v nich trocha sterilované papriky a sladkokyselá zálivka, připomínalo mi to spíš studené šťouchané brambory. LC 

20. 5. menu 1 Polévka zeleninová s pohankou, srbské rizoto, eidam, kyselá okurka. Polévka příjemně zřetelné zeleninové chuti s dobře uvařenou pohankou. Rizoto z měkké, avšak nikoli rozvařené rýže, chutné, doplněné sýrem. Přestože jsem zvolila jako jeden z mála menu 2, dobře jsem se najedla. LD

20. 5. menu 2 Bramborová roláda - pro nízký počet zájemců menu nebylo vydáváno.

21. 5. menu 1 Polévka selská, boloňské špagety se sýrem. Selská polévka s bramborami a těstovinou byla chutná, stejně jako špagety, které jsou všeobecně oblíbené, mezi dětmi i dospělými. LC

21. 5. menu 2 Jáhlová kaše s kakaem, ovoce - pro nízký počet zájemců menu nebylo vydáváno.

22. 5. menu 1 Polévka česneková, kutnohorské těstoviny s uzeným masem. Česneková polévka byla klasická s bramborami a vejcem, dobře nachucená. Kutnohorské těstoviny dětem moc chutnaly. LC

22. 5. menu 2 Vepřové kotlety na hruškách, rýže. Maso bylo libové, měkké a v kombinaci se sladkokyselým přelivem s podušenými hruškami velmi chutné, doplněné kousky slaniny. Rýže byla spíše lepivá a přesně takovou jí mám ráda. Některým dětem však nechutnal právě přeliv s hruškami, možná proto, že se jim zdá neobvyklá kombinace masa s ovocem. Já jsem této kombinaci přišla na chuť až v dospělosti. LC

23. 5. menu 1 Polévka - brokolicový krém, rybí filé pečené, bramborová kaše. Polévka byla krémová s rozmixovanou brokolicí, která je velmi zdravá a strávníkům chutnala. Pečené rybí filé  bylo jemně nachucené a v kombinaci s bramborovou kaší je to myslím všeobecně oblíbený pokrm. Příjemným doplňkem byla kokosová sušenka s čokoládou. LC

23. 5. menu 2 Cizrna na kari s kuřecím masem, těstoviny. Ten, kdo si pokrm objednal, byl doufám spokojen. Nedopatřením jsem nepořídila fotku, za to se moc omlouvám. LC

24. 5. menu 1 Polévka indická z červené čočky s rajčaty, dalmátské čufty s těstovinami. Polévka byla plná zeleniny, nezahuštěná, trochu pikantní chuti a velmi zdravá. Dalmátské čufty jsou vlastně takové karbanátky ve tvaru šišek s rajčatovou omáčkou a s těstovinami je toto jídlo mezi dětmi i dospělými oblíbené. Já mám raději omáčku sladší, než byla ta dnešní, ale i tak jsem si pochutnala. Na fotce vidíte jak dětskou porci, tak porci pro dospělé - zaměstnance školy. LC 

24. 5. menu 2 Dýňové rizoto se sýrem - pro nízký počet zájemců menu nebylo vydáváno.

27. 5. menu 1 Polévka zeleninová s těstovinou, buchtičky s krémem. Na zeleninové polévce jsem si dnes pochutnala a nezaznamenala jsem žádnou kritiku ani od ostatních strávníků. Stejně tak buchtičky s krémem všem okolo mimořádně chutnaly a některé děti si chodily přidávat. LC

27. 5. menu 2 Vepřové kotlety po srbsku, rýže. Tento pokrm byl dnes hodně dietní, rýže byla mírně rozvařená a méně chutná než obvykle, maso libové, měkké, přelité masovo-zeleninovou šťávou. LC

28. 5. menu 1 Polévka uzená s kroupami, indonéské kari s jablky a mrkví, rýže. Mám ráda tuto polévku, takže jsem si pochutnala, byla přiměřeně slaná, s kostičkami uzeného masa a dobře uvařenými kroupami. Druhý chod byl také velmi chutný, kousky kuřecího masa ve sladkokyselé omáčce s rozvařenými kousky jablek a nastrouhanou mrkví v kombinaci s dobře uvařenou rýží parboiled. LC

29. 5. menu 1 Polévka květáková, pečené fazole v tomatové omáčce, chléb. Polévka byla velmi chutná. Pečené fazole některé děti jedly, některé je vracely, většina však zvolila menu 2. LC

29. 5. menu 2 Vepřový vrabec, kysané zelí, bramborové špalíčky. Tak tohle jídlo kuchaři umí dokonale. Hlavně zelí je vždy velmi dobré. Kousky pečeného vepřového masa byly také dobře připravené, stejně jako bramborové špalíčky (někomu se zdály mírně nedovařené, já jsem si ale velmi pochutnala). LC

30. 5. menu 1 Polévka dršťková, hrachová kaše, uzené maso.

30. 5. menu 2 Obalovaný celer, lepenice (šťouchané brambory se zelím).

31. 5. menu 1 Polévka ze zeleného hrášku, hamburská vepřová kýta, houskové knedlíky. Polévka byla na můj vkus s příliš velkým množstvím hrášku, částečně rozmixovaná. Já preferuji krémovou hráškovou, takže jsem si polévku tolik nevychutnala. Zato druhý chod byl velmi dobrý, houskové knedlíky nadýchané, pečené maso libové, omáčka smetanová. Dětem i dospělým chutnalo :-). LC

31. 5. menu 2 Kuřecí stehna pečená se zeleninou, rýže parboiled. Dětem i dospělým chutnalo :-). LC

K výběru jídel

Připomínáme, že:

  • školní stravování se řídí normami pro školní stravování, a to jak skladbou jídelníčku, tak velikostí porcí,
  • normy školního stravování vyžadují velké procento nutričně hodnotných surovin, například luštěnin, příp. i bezmasých jídel a musí splňovat normy doporučených dávek živin pro děti školního věku.

 

Je nám velmi líto, když téměř každý den zbytečně likvidujeme velké množství jídla, které děti ani neochutnají, možná jen proto, že vypadá jinak, než jsou zvyklé.

 

Využívejte prosím možnost volby ze dvou menu a ptejte se dětí, na co mají chuť,  případně využijte možnost jídlo odhlásit.  

 

Z naší zkušenosti vnímáme, že se paní kuchařka snaží vyhovět požadavkům dětí na přídavky, není ale možné přidávat maso a jídlo, kterého je objednáno malé množství porcí.

 

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení ke stravování 2023/24

Přihláška ke stravování zde

Stávající strávníci se ke stravování přihlásí elektronicky - emailem na bergerova@zskorenskeho.cz pošlou vyplněnou přihlášku. 

Noví strávníci se dostaví s vyplněnou přihláškou a zálohou na čip (150 Kč) do kanceláře paní hospodářky v těchto hodinách:

úterý 29. 8. - pátek 1. 9. vždy ráno v době 7:30 - 9:00 hod., další dny v září v době 7:30 - 8:30 hod.

Nezapomeňte prosím, že stravování je možné až po přihlášení i zaplacení stravného.

Chcete-li obědy od 4. 9., je třeba odevzdat přihlášku a mít uhrazeno stravné již 31. 8. 2023.

Řád školní jídelny zde

aktualizováno 21.08.2023

Podmínky stravování

  • Vyplněná a odevzdaná přihláška ke stravování na tento školní rok (umístěno na webu ZŠ, nebo lze vyzvednout v kanceláři ZŠ)
  • Elektronický čip - kdo nemá přidělen, vyzvedne oproti záloze v kanceláři školy
  • Úhrada v termínu splatnosti pod přiděleným variabilním symbolem
  •  e-Jídelníček k zobrazení zde:  https://www.e-jidelnicek.cz/article/napoveda

Obědy pro nás vaří ZŠ Drtinova. Snažíme se podporovat pitný režim.

Ceny obědů na školní rok 2023/24

Ceny obědů podle věku strávníka
kategorie věk strávníka cena oběda
kategorie A 7 - 10 let (běžně 1. - 4. ročník) 34,- Kč
kategorie B 11 - 14 let (běžně 5. - 8. ročník) 36,- Kč
kategorie C 15 - 18 let 38,- Kč

výňatky z řádu školní jídelny

  • Stravné bude hrazeno pod současným variabilním symbolem (čtyřmístný číselný kód) a to složením hotovosti v Komerční bance, ul. Za Ženskými domovy 3379/1 nebo bankovním převodem na účet Základní školy:  27 – 6622720237 / 0100 
  • NENÍ možné platit prostřednictvím České pošty
  • Variabilní symbol je bezpodmínečně NUTNÉ UVÁDĚT, jinak platba nebude identifikováná a přiřazena ke kreditu strávníka
  • SPLATNOST je do 28. dne v měsíci na měsíc následující (výjimkou je září, pokud stravování nezačíná od 4. 9.)
  • Stravné je třeba hradit v takové výši, aby měl žák dostatečný kredit na účtu ZŠ na následující měsíc (cena oběda x počet školních dní v následujícím měsíci)
  • Výši kreditu lze sledovat online na www.e-jidelnicek.cz po zadání přihlašovacího jména a PIN Vašeho dítěte (byl vydán spolu s potvrzením o zálohové platbě za čip ke stravování)
  • Při vyčerpání kreditu se čip automaticky zablokuje a obědy nebude možné pro žáka objednávat
  • Objednávání  obědů – žáci osobně čipem na objednávacím boxu v budově školy (10:00 – 13:45 hod.), nebo online na www.e-jidelnicek.cz (14:30 – 8:00 hod po zadání přihlašovacího jména a PIN)
  • Odhlašování obědů – osobně čipem, online na www.e-jidelnicek.cz, nebo telefonicky na tel. 257 326 119 do 13:30 hodin na den následující.

Minimální počet porcí na objednání menu 2 je 20 porcí. Pokud bude méně objednávek, objednává se automaticky menu 1.

Označování alergenů v potravinách

Běžné potravinové alergeny mohou vyvolat všechny potraviny (jedině voda neni alergen). EU specifikovala 14 hlavních alergenů, která podléhají  legislativnímu značení. Povinnost vyznačovat v podávaných pokrmech alergeny se od 13.12.2014 stala povinností i pro školní jídelny. Z tohoto důvodu budeme v jídelníčku na naší mateřské škole uvádět obsah alergenu v podávané stravě. Školní jídelna je od zmíněného termínu povinná označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si však musí každý strávník (v MŠ rodič dítěte) uhlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některé alergeny. Značení alergenů je pouze informativní. Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU najdete na našich nástěnkách.