Půdní vestavba - co nás čeká, až bude hotovo

Zatímco minule jsme ještě mohli doufat v termín dokončení stavby o letních prázdninách 2023, psaní tohoto článku již probíhá po dalším kontrolním dnu a bohužel s vědomím, že konec se dále odsouvá. Komplikace se v dnešní době stavbám nevyhýbají, obtížnější je shánění materiálu, navyšování rozpočtu vyžaduje vždy administrativní kroky, zkrátka celá situace je poměrně složitá.
Investor - MČ Praha 5 - dělá vše pro to, aby se pokračovalo a termíny administrativních kroků byly co možná nejkratší. Zakreslování změn v projektové dokumentaci také nejde úplně hned (i když tady by se dala položit otázka, proč třeba ocelové prvky nebyly zakresleny a spočítány hned správně a proč se podobná situace opakuje u dřevěných prvků, tvořících nový krov). 

Bez odhledu na to si však pojďme povědět, jaké prostory nám půdní vestavba přinese, i když je asi plně začneme využívat až ve školním roce 2024/25. V přiloženém obrázku je studie z roku 2017, která znázorňuje očekávaný stav. Potřebujeme si říci, že původní sklon střechy zůstane zachován v uliční části (na obrázku dolní část) a střecha bude o něco zvýšena ve dvorní části (horní část obrázku). 
V uliční části nás tedy čekají skutečně podkrovní klubové místnosti, z nichž v jedné plánujeme nově umístit knihovnu a studovnu, v dalších pak relaxační či studijní koutky pro skupinovou či individuální výuku nebo doučování. V další místnostech se sklopeným stropem budou prostory pro pedagogy a místnost pro server, nebude chybět ani malá kuchyňka a hygienické zázemí.
V části s vyššími stropy je plánována počítačová učebna (přestěhujeme sem tu z prvního patra), jazyková učebna s komunikačním uspořádáním lavic, výtvarně polytechnická učebna a učebna péče o domácnost a vaření. Nebudou chybět ani nové žákovské toalety. 

Čtyřpodlažní budova si žádá dodržení některých dalších norem, například musí být přístupná výtahem, a tak se přestavba dotkne i nížších pater, do nichž přibude vstup do výtahové šachty, umístěné vpravo od stávající budovy (koutek u říště). Také budeme muset umístit požární dveře pro krytí požární únikové cesty, čímž se rozdělí prostory a dojde k omezení počtu šatních skříněk v přízemí. (Některé další skříňky budou muset být přemístěny do sklepa.) Nebudeme se tudíž snažit získat navýšení kapacity školy a pro příští školní rok zachováme tu stávající, tedy 340 žáků. 

Vážení rodiče, milí žáci a pedagogové, přátelé školy. Je nám jasné, že stavba znamená dočasné nepohodlí pro všechny zúčastněné. Věříme však, že přinese zvýšení komfortu a tudíž vyšší spokojenost i příjemnější průběh výchovně vzdělávacího procesu všem jeho účastníkům. Děkujeme, že jste s námi. 

Libuše Daňhelková

 

 


Publikováno dne: 28. 1. 2023

Seznam článků