KOŘENSKÉHO ŠIFROVAČKA

KOŘENSKÉHO ŠIFROVAČKA

Josef Kořenský byl český cestovatel, pedagog a spisovatel, který na přelomu 19. a 20. století procestoval celý svět křížem krážem. U nás je po něm pojmenována nejen ulice, ale také naše škola, protože zde nějakou dobu působil jako ředitel.

Během šifrovačky, kterou si pro vás připravil školní parlament, se s Kořenským vydáme na jednu z jeho cest kolem světa, kterou uskutečnil v letech 1893-94. Pojďme se spolu v tento předvánoční čas vypravit do dalekých krajů, dozvědět se něco nového a trochu si u toho zasoutěžit!

Šifrovačka je určená především pro žáky druhého stupně, zúčastnit se mohou i pedagogové a ostatní zaměstnanci školy!

 

  1. Hledání indicií

Po celé naší škole jsme schovali celkem 9 indicií. Jak taková indicie vypadá, si můžete prohlédnout na nástěnce školního parlamentu, kde je umístěna první (Brémy). Podle následujícího seznamu indicií se vydejte hledat další:

  1. Brémy – nástěnka školního parlamentu
  2. New York – jídelna
  3. Spojené státy americké – chodba v prvním patře
  4. Havajsko – hlavní schodiště
  5. Japonsko – gymnastický sál
  6. Čína – sklep (u skříněk deváťáků)
  7. Holandská Indie – chodba v druhém patře
  8. Ceylon – výtvarna
  9. Egypt – přízemí ()

Indicie si můžete vyfotit a vyluštit v klidu doma, v žádném případě indicie nestrhávejte, neodnášejte si je nikam a také na ně nic nepište!

Tip: nenápadným vyfocením indicie na sebe nebudete upozorňovat a neusnadníte tak ostatním řešitelům její nalezení.

 

  1. Hlavní tajenka

Samotné nalezení indicií ovšem k vítězství ve hře nestačí. Každá z nich obsahuje nápovědu, šifru, nebo popis toho, jak indicii získáte. Může to být jedno slovo, slovní spojení, číslo, nebo třeba i letopočet. Když si nebudete vědět rady, zkuste Google, nic není zakázáno.

Publikováno dne: 18. 12. 2023

Školní parlament