Olympiáda v mezinárodní dámě: Školní kolo na ZŠ Kořenského

Olympiáda v mezinárodní dámě je soutěž podporovaná NIDV MŠMT jako aktivita vhodná pro rozvoj rozumového nadání žáků. Ačkoli je mezinárodní dáma tradičním a světově rozšířeným duševním sportem, v Česku se školní soutěž oficiálně koná letos poprvé. Probíhá zatím na 13 školách (většinou v Praze), v dalších letech se chystá rozšíření do dalších částí ČR.

Olympiáda probíhá tak, že se žáci nejprve na školních workshopech seznámí s pravidly, základy strategie a taktikou. S trenérem se ve skupinkách učí během partie přemýšlet, budovat pozici, rozvíjejí kombinační myšlení formou praktických úloh. Poté se teprve mohou přihlásit do turnaje o postupová místa (školní kolo).

Školní kolo na ZŠ Kořenského se konalo 21. prosince a zúčastnilo se 22 nejlepších dámistů z různých tříd. Turnaj na této škole patřil k nejvydařenějším, a to jak kázní žáků, tak úrovní hry.  Za to bychom chtěli poděkovat zejména paní učitelce Schmidové, která žáky systematicky připravovala a organizovala výběr těch nejnadějnějších.

Výsledky dopadly podle očekávání: na prvním místě se bez ztráty bodu umístil juniorský vicemistr republiky a nejlepší český junior dle žákovského ratingu Erol Ibrjam. O další dvě postupová místa starších žáků se bojovalo ještě v posledním kole, kde Veronika Soukenková dostala nešťastný los a prohrála na první desce s Ibrjamem. Hrát v posledním kole se silným soupeřem bývá obvykle smůla, protože po prohře již není kde skóre vylepšit. Druhá z favoritek, Matylda Černá, podlehla po náročném boji Lubomíru Kovalčukovi. Obě děvčata tak o svůj náskok přišla, a postoupil tak z druhého místa Kovalčuk a ze třetího talentovaný Vitalij Hrytsiv.

Vitalije bych označila za překvapení turnaje. Již od prvního kola bylo znát, že se na desce dobře orientuje. Hrál logické přirozené pozice, a jednoduché taktické chyby soupeřů s přehledem trestal. Jeho výsledek překvapil, jelikož se žádné oficiální soutěže nikdy neúčastnil, neměl trenéra a nechodil ani do kroužku. Podle svých slov se dámu naučil hrát v rodině. Doufám, že se s finalisty, ale i s oběma náhradnicemi, setkám znovu na přípravném soustředění před finálovým kolem, které se koná v lednu. Jsem přesvědčena, že ZŠ Kořenského má dobré šance vyhrát letos i pohár za školní družstva.

Závěrem bych ráda poděkovala vedení a kantorům ZŠ Kořenského za skvělý přístup v organizaci soutěže a za dlouhodobou podporu našeho sportovního odvětví. Těším se na viděnou v lednu!

Za organizační tým Olympiády

Petra Dušková


Publikováno dne: 4. 1. 2016

Seznam článků