Moře pro Kořenského

Ráda bych Vám představila výtvarně-environmentální projekt, který chystáme pro žáky a děti naší ZŠ i MŠ.

Mělo by jít o propojení artefaktů výtvarného umělce a výrobků a obrázků žáků a dětí z naší školy. Cílem projektu není jen společné vytváření, ale také náplň v oblasti environmentální výchovy a osobnostně sociální výchovy - součásti našeho ŠVP.

Naším hlavním cílem je podnítit tvořivost dětí, jejich fantazii a vztah k umění. Žáci sami budou tvůrci nosné myšlenky projektu, a to na základě setkání se zkušeným aktivním umělcem. První fází bude letní motivační setkání pod širým nebem (doufáme, že počasí dovolí) 23. června. Následovat bude samotný workshop v září, kde jednotlivá díla budou pod vedením výtvarníků vznikat. Instalace výrobků poslouží jednak jako společně vytvořený artefakt, jednak budou díla instalována také venku na zahradě, v hale školy a na chodbách.

Zásadní myšlenkou projektu je aktivita, při níž bude podpořena spolupráce jednotlivců, hravá forma výuky, netradiční pohled na souvislosti vývoje života na Zemi či chápání významu ochrany životního prostředí. Vedle tradičních výtvarných materiálů budou využity rovněž materiály, které jsou určeny k recyklaci.

Projekt je finančně podpořen MČ Praha 5; pro další podporu aktivit projektu hledáme další sponzory.

Partnerem projektu se stal výtvarník Pavel Černý, který se svým týmem Živá velryba spolupracoval již se základními a mateřskými školami v Plzni a okolí. Více najdete na http://www.zivavelryba.cz/

Velmi rádi bychom pronikli s naší výstavou Moře pro Kořenského i do dětského oddělení galerie Portheimka.


Publikováno dne: 7. 6. 2016

Seznam článků