Léto na Kořendě

A je to tu zase. Dny se značně prodloužily a stromy pomalu odkvetly. Ano, konec školního roku klepe na dveře a možná je čas tak trochu bilancovat, trochu zavzpomínat.

Čím žije naše škola na konci roku? Letním koncertem školního pěveckého sboru Fontána, vystoupením Nadačního fondu Harmonie v Hrzánském paláci a v kostele svatého Vavřince na Petříně, EDISONEM (multikulturní projekt), školními výlety. Mezi námi jsou s trochou nadsázky i budoucí úspěšní matematici. Úspěchy v matematické olympiádě potkaly Kseniu Derevyanko z 9. třídy a několik žáků z 6. třídy: Matyldu Černou, Kamilu Syrovátkovou, Emilii Daňhelkovou a Katerinu Budžakoskou. V mezinárodní dámě prvenství zaujímá Erol Ibrjam z 8.A.  V prvním ročníku olympiády v mezinárodní dámě se naše škola umístila na 2. místě. Tímto jim ještě jednou gratulujeme.

V rámci projektu Eddison naši školu opět navštívili studenti z cizích zemí, tento ročník byl již čtvrtý. Letos k nám přijela Lily z Kanady, Hang z Vietnamu, Tamar z Georgie a Yvonne z Hongkongu, Jorge ze Španělska, Siddh z Indie a Feng z Číny. Každoročně malí i velcí nedočkavě vyhlížejí jejich příjezd, těší se na čas s nimi společně strávený, čas plný her a povídání v angličtině. Projekt EDISON podle stránek společnosti AIESEC „spojuje mladé lidi odlišných kultur a národností, aby se seznámili se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a stali se tak generací, která prolomí prohlubující se mezikulturní bariéru“. Stačí se dnes podívat do novin či chvíli sledovat televizní zprávy. Nejedná se ale dnes již o mediální záležitost. To, že se musíme naučit žít s cizinci i v naší zemi, je nepopíratelný fakt. Pochopit jejich kulturní odlišnost a tolerovat ji je jedním z mnoha hlavních úkolů dnešních žáků.

29. dubna čekala na žáky historicko-zeměpisná exkurze do nejvýchodnější části Saska, a tím se odstartovaly školní výlety. Žáci navštívili německo-česko-polské trojmezí. Podívali se do městečka Ojvín. Hlavní dominantou je mohutná pískovcová stolová hora se zbytky hradu. Hrad je prvně připomínán ve 13. století, později byl vlastnictvím Karla IV. Cesta našich žáků pokračovala do Žitavy a Budyšína. O tato města byl zájem českých panovníků již ve středověku. Kromě historických souvislostí si mohli žáci v klidu projít obě města a poznat jejich současného ducha. Na žáky, kteří se nemohli zúčastnit exkurze, čekají třídní výlety za krásami Čech. Věřím, že si je náležitě užijí. Užijme si tedy i my konec školních dní a o prázdninách nasbírejme novou energii a inspiraci do dalšího školního roku. Přejeme všem krásné prázdniny!

Mgr. Růžena Hníková


Publikováno dne: 27. 5. 2016

Seznam článků