První ročník Olympiády žáků v mezinárodní dámě

Olympiáda žáků je volným pokračováním předchozí soutěže Liga škol. Soutěž je od letoška nově doporučovaná MŠMT jako aktivita pro rozvoj rozumového nadání. Proto se již do 1. ročníku zapojilo úctyhodných 12 škol nejen z Prahy. V příštích letech plánujeme soutěž rozšířit na celou ČR, a to zejména pomocí organizačně méně náročných e-learningových kurzů.

Soutěž má několik fází – nejprve se vybraní žáci školy na kurzech seznámí s pravidly a základy strategického myšlení ve hře. Cílem soutěže je totiž především umožnit žákům rozvíjet formou hry své duševní schopnosti. Odborníci tvrdí, že k tomu, aby žák plně porozuměl pravidlům a smyslu hry a mohl se začít soustředit na strategii je potřeba odehrát alespoň 10 cvičných partií podle správných pravidel. Kromě hraní s trenéry využíváme v kurzech také logické úlohy sloužící k zafixování pravidel a porozumění jednoduchým taktickým obratům.

Až poté, v jiný den, následuje druhá fáze soutěže – školní kolo. Hraje se co možná nejférověji – bez nevyžádaných vnějších zásahů do hry (ani pravidla), s férovou časovou kontrolou a švýcarským systémem losování. Na všech školách se prokázalo, že při tomto postupu jsou žáci mnohem více motivováni své schopnosti pomocí dámy rozvíjet a účastnit se mimoškolních aktivit.

Tři nejlepší žáci z prvního stupně a tři z druhého stupně mohou reprezentovat svou školu.

V kategorii starších žáků zvítězil bez ztráty bodu Erol Ibrjam ze ZŠ Kořenského. Erol má nejvyšší juniorský rating v ČR a s vynikajícími výsledky reprezentuje i na zahraničních soutěžích. ZŠ Kořenského patřila díky dlouhé dámové tradici a početnému týmu k favoritům, další členy týmu však stihla smůla či špatná forma a tak skončila tato škola na děleném 2.-3. místě (ke konečnému 2. místu jim pomohl los).


Publikováno dne: 12. 1. 2016

Seznam článků