Orchestr nás reprezentuje ve Švédsku

Orchestr NF Harmonie působí na ZŠ a MŠ Kořenského již od října 2014. Škola byla tenkrát oslovena, aby se stala partnerem nadačního fondu v sociálně-hudebním projektu, jímž je zakládání žákovských orchestrů. Kromě mecenášky projektu, paní Milady Cholujové, byl u zrodu také zakladatel vídeňského žákovského orchestru pan Bruno Campo. Ten s námi probral pro a proti tohoto podniku a seznámil nás s jeho počátky ve Venezuele a po celém světě.

Přihlášené děti se hned začaly učit hrát na nástroj s cílem hrát v orchestru. Dirigentem byl od samého počátku pan Chuhei Iwasaki z Japonska a složení lektorů orchestru bylo taktéž mezinárodní. Nástroje dostaly děti poprvé do ruky v polovině října a začaly intenzivně trénovat; v prosinci pak bylo jejich první vystoupení - zahrály doprovod ke dvěma koledám na Vánočním zpívání školy.

Vzestup dovedností byl patrný nejen na zkouškách, které probíhaly v prvním roce výuky čtyřikrát týdně, ale také na dalších koncertech, které měl orchestr samostatně i společně se školním pěveckým sborem Fontána.

Vyvrcholením snahy byla návštěva skupinky žáků ve Švédsku na setkání orchestrů Side by Side v Göteborgu. Nejenže děti mohly navštívit město, kde v letech 1856 - 1861 působil Bedřich Smetana; mohly se účastnit společného koncertu šestisetčlenného orchestru, složeného z žáků škol z různých částí Evropy a Ameriky.

Setkání samozřejmě obnášelo, po úvodním seznamovacím a slaďovacím workshopu, spoustu hodin zkoušení. Kromě toho na děti čekala prohlídka města a univerzitního parku a pro některé také první životní zážitek z cesty letadlem. Je pravda, že volného času mezi zkouškami bylo tak akorát na přesuny mezi sály, jídelnou a ubytovacím hostelem; děti se mohly cítit jako opravdoví umělci na turné. Za odměnu je však čekala nejen ovocná svačina mezi zkouškami a zmrzlina po večeři, ale zážitek z obrovského úspěchu - vždyť se naučily zahrát čtyři skladby tak, aby byly platnými členy obrovského hudebního tělesa. Mezi skladbami byla například známá část V sále horského krále z opery Edvara Criega Peer Gynt.

Orchestr ve své činnosti neustal ani v tomto školním roce. Významným vystoupením byl vstup na Vánočním benefičním koncertě Ivo Kahánka, kde děti ze školy v Kořenského ulici zahrály a zazpívaly společně s dětmi z Klánovic, které doplňují druhou část orchestru. Dále si naši malí filharmonici zahráli na Vánočním zpívání a dvou dalších školních orchestrech, měli také samostatný koncert v Kostele sv. Vavřince na Petříně. Orchestr na něm zahrál všechny skladby, které nacvičil za celý školní rok: Charpentier - Te Deum, Mozart - Malá noční hudba, Dvořák - Novosvětská symfonie - Largo, Smetana - Proč bychom se netěšili.

Také letos se naše dvanáctičlenná výprava stane součástí setkání Side by Side ve Švédsku. Pro děti je připraven obdobný program jako loni, jehož závěrem bude společný koncert. Přejeme jim silný hudební zážitek.


Publikováno dne: 14. 6. 2016

Seznam článků