Liga duševních sportů

Pražskou ligu škol drtivě ovládli žáci ZŠ Kořenského. Utkání s nimi se obávají nejen ostatní základky z Prahy a okolí, problémy mělo i favorizované Mensa Gymnázium. V házené? Ve štafetovém běhu? Nikoli! Řeč je o duševních sportech – abstraktních logických hrách.

Duševní sporty jsou hry natolik složité, že se v nich můžete rozvíjet celý život. Hrají se v nich světové soutěže, dospělí se často hraním i živí. O výsledku nerozhoduje štěstí ani nabiflované znalosti, ale kreativita, logické myšlení a cílevědomost. Kromě nejznámějších šachů sem patří například bridž, go, nebo v posledních letech u nás nebývale populární mezinárodní dáma.

ZŠ Kořenského zatím nenašla soupeře v mezinárodní dámě, v níž vynikají hráči Erol Ibrjam a Fanda Pham. V této složité a takticky bohaté hře porazili tým Mensa Gymnázia 6:2 a ZŠ Campanus 8:0, čímž dostali svou školu do vedení tabulky. V dalších sportech je situace zatím otevřená – o vítězi celé ligy se rozhodne v dalších kolech. Bude to těsný boj.

 „Hodně záleží na tom, jakou tréninkovou strategii škola zvolí. Na Mensa Gymnáziu studují děti s IQ nad 130 bodů, navíc jsou blízko horní věkové hranice. Účastní se ale i další špičkové školy, například soukromá ZŠ Campanus. Kořenského je unikátní v tom, že tamní žáci vzali projekt za svůj, trénují spolu o přestávkách a hraní je baví. V partiích volí kreativní strategie, silní jsou ale i v taktice. Také si vážíme přístupu pedagogů, kteří své žáky podporují a záleží jim na rozvoji jejich nadání. “

Petra Dušková, organizátorka ligy


Publikováno dne: 2. 4. 2015

Seznam článků